Als je een auto gaat aanschaffen, is het belangrijk om in eerste instantie rekening te houden met de aanschafprijs. Dit is namelijk niet alleen de prijs van het voertuig zelf, maar ook de kosten voor de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en brandstof. Let er dus goed op dat je niet teveel betaalt voor je auto. Het is verstandig om een budget vast te stellen voordat je gaat kijken naar welk voertuig je wilt aanschaffen. In dit artikel leggen we je uit wat je moet weten over het aanschaffen van je eerste auto en vertellen we je meer over de verschillende soorten autoverzekeringen.

Autoverzekering

Als je een auto gaat aanschaffen, moet je ook een autoverzekering afsluiten. Dit is verplicht in Nederland en zonder verzekering mag je niet de weg op. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen, waaronder de WA-verzekering, WA+-verzekering en allriskverzekering. Welke verzekering het beste bij je past, hangt af van verschillende factoren, zoals het type auto dat je rijdt, je eigen risico en je leeftijd.

De WA-verzekering

De WA-verzekering, ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd, is verplicht voor iedere auto-eigenaar in Nederland. Deze verzekering keert uit als je met je auto schade aanricht bij een ander persoon of voertuig. De verzekering keert dus niet uit als je schade oploopt.

De WA+-verzekering

De WA+-verzekering is een uitgebreidere versie van de WA-verzekering. Naast de aansprakelijkheid voor schade die je aanricht bij anderen, is de WA+-verzekering ook inclusief een aantal andere dekkingen. Zo is er dekking voor schade die je aanricht met je auto door bijvoorbeeld wilde dieren of een aanrijding met een losstaand object. Ook dekking voor rechtshulp en pechhulp zijn meestal inbegrepen in de WA+-verzekering. Je kunt overigens goed terecht bij Alpina voor een autoverzekering.

De allriskverzekering

De allriskverzekering is de meest uitgebreide vorm van autoverzekering. Naast de dekkingen van de WA- en WA+-verzekering, is de allriskverzekering ook inclusief dekking voor schade aan je eigen auto. Denk hierbij aan schade door bijvoorbeeld een aanrijding, vandalisme of diefstal. Ook dekking voor rechtshulp en pechhulp zijn meestal inbegrepen in de allriskverzekering.

Welke verzekering kies je?

De keuze voor een bepaalde verzekering hangt af van verschillende factoren. Zo is het type auto dat je rijdt een belangrijke factor. Een duurdere en snellere auto vraagt om een andere verzekering dan een goedkopere auto. Ook je eigen risico is van belang. Hoe hoger je eigen risico, hoe goedkoper je maandelijkse premie. 

Autoverzekering afsluiten

Heb je een keuze gemaakt voor een bepaalde verzekering? Dan kun je deze afsluiten bij een verzekeraar naar keuze. Aanbieders van autoverzekeringen vind je onder andere bij grote banken, verzekeringsmaatschappijen en online verzekeraars. Je kunt de verzekering afsluiten door een aanvraag in te dienen op de website van de verzekeraar. Je ontvangt dan een offerte op maat, waarna je de verzekering kunt afsluiten.

Wegenbelasting

In Nederland moet je wegenbelasting betalen als je een auto bezit. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, is afhankelijk van het type auto dat je rijdt. Zo betaal je meer wegenbelasting als je een zwaardere of snellere auto rijdt. De wegenbelasting wordt jaarlijks geïnd, maar je kunt ervoor kiezen om deze maandelijks te betalen.

Onderhoud

Een auto heeft regelmatig onderhoud nodig. Dit is niet alleen voor de veiligheid, maar ook om ervoor te zorgen dat je auto zo lang mogelijk meegaat. De kosten voor onderhoud zijn afhankelijk van het merk en type auto dat je rijdt. Het is raadzaam om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren door een erkende garage.

Brandstof

De kosten voor brandstof zijn afhankelijk van het type auto dat je rijdt en je rijgedrag. Een zuinige auto geeft minder brandstof uit, maar je kunt ook zelf bijdragen aan het besparen op brandstof door bijvoorbeeld te minderen met het gebruik van de airco.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen