Voor ondernemers zijn er diverse opties om zakelijk rijden te bewerkstelligen. Zo kun je ervoor kiezen om uit eigen middelen een auto te kopen, met geld van het bedrijf een auto te kopen, een auto tijdelijk te huren, of te kiezen voor een leasevorm. Ondernemers komen voor zakelijk leasen al vaak uit op twee opties: 1. operational lease, en 2. financial lease. Een derde leasevorm is shortlease. Dit is vergelijkbaar met huren, en daarom laten we deze leasevorm in dit artikel even buiten beschouwing. 

Wat is zakelijk leasen?

Zakelijk leasen is bedoeld voor ondernemers, mbk’ers, zzp’ers en start-ups met een wagenpark kleiner dan 15 auto’s. Hoewel je bij leasen vaak denkt aan full-operational lease, is dit juist voor deze doelgroep niet altijd de beste leaseoplossing. In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

  • Wat is operational lease?
  • Wat is financial lease?
  • Wat is het verschil tussen operational en financial lease?
  • Aanbod financial leaseauto’s

Wat is operational lease?

Operational lease is een vorm van leasen waarbij je de auto in bruikleen neemt van de leasemaatschappij. Je betaalt een vast bedrag per maand voor een full-service pakket, waarbij onderhoud, verzekeringen en het gebruik van de auto zijn inbegrepen. Met operational lease moet je vaak nog wel zelf de brandstof betalen. Aan het einde van het leasecontract lever je de auto weer in.

Wat is financial lease?

Financial lease is een vorm van leasen waarbij je direct eigenaar wordt van de auto. De leasemaatschappij voorziet in de financiering van het voertuig, en jij betaalt in maandelijkse termijnen de auto af. Je bent zelf verantwoordelijk voor de overige kosten zoals onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting. Aan het einde van het leasecontract betaal je meestal nog één slottermijn, vervolgens ben je volledig eigenaar van de auto. Deze hoef je dus niet in te leveren. 

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Het grootste verschil tussen operational en financial lease zit hem in het eigendom van de auto. Bij operational lease is en blijft de leasemaatschappij eigenaar van het voertuig, bij financial lease is de ondernemer economisch eigenaar. Door dit verschil kun je bij operational lease vaak dan ook niet gebruikmaken van fiscale voordelen, iets wat je bij financial lease dus wél hebt. Ook is het makkelijker om met een eigen financial leaseauto naar het buitenland te gaan, voor operational lease heb je vrijwel altijd een AIT verklaring nodig. Met financial lease ben je ook niet gebonden aan een kilometerbeperking. Bij operational lease moet je vaak een meerprijs betalen wanneer je een bepaalde kilometergrens overschrijdt. 

Aanbod financial leaseauto’s

Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een betrouwbare leaseauto en een transparante leasemaatschappij, dan kom je al snel uit bij FinancialLease.nl. Zij zijn de grootste in zakelijk leasen voor de Nederlandse markt en bieden een ruim aanbod met nieuwe auto’s en occasions. Kies bijvoorbeeld voor een jonge tweedehands Renault Clio lease auto of een bedrijfswagen met pit. 

Ook als je liever elektrisch leaset, ben je FinancialLease.nl aan het juiste adres. Een ruim aanbod met lage bijtelling auto’s staat hier voor je klaar. Kies bijvoorbeeld voor een luxe Audi e-tron, een robuuste Skoda Enyaq, of een hybride Renault Clio lease.  

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen