Steeds meer mensen willen een auto importeren vanuit een ander land, maar dit is natuurlijk niet iets wat je zomaar doet. Toch zal er zeker een reden zijn dat meerdere mensen hiervoor kiezen. Waarom is dit? En als je ervoor gaat om een auto te importeren, waar dien je dan rekening mee te houden? Hier gaan we graag wat dieper met je op in, zodat je precies weet wat je te wachten staat als ook jij graag je auto laat importeren.

Invoerrechten

Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het importeren van auto’s, zijn de invoerrechten. Heb je een auto die jonger is dan dertig jaar, dan bedragen de kosten van deze invoerrechten 10% over de transportkosten en aankoopwaarde. Heb je echter een auto die ouder is dan dertig jaar, dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Wel dien je gewoon BTW te betalen.

Keuring van RDW

Een RDW-keuring is nodig omdat je over een Nederlands kenteken moet beschikken. Dit werkt wat simpeler als het om een auto gaat die in Europa gekocht is, omdat dit wat goedkoper is. Wil je een auto van buiten Europa invoeren en laten keuren bij de RDW, dan lopen de kosten hier toch wel zeker op.

Transportkosten

Natuurlijk blijft er één ding terugkomen bij elk product dat je laat importeren, en dat is – je raadt het al – het transport. De kosten hiervan kunnen natuurlijk erg variëren; wil je bijvoorbeeld een auto uit Europa naar Nederland halen, dan kan je ervoor kiezen om hem zelf op te halen. Je krijgt dan natuurlijk wel te maken met hoge benzinekosten, maar qua afstand is het te doen. Daarnaast kan je ook gaan voor een autoambulance, wat natuurlijk ook de nodige kosten vraagt. Wil je je auto van verder weg importeren? Dan krijg je vaak te maken met scheepsvracht en transportkosten van en naar de haven.

Onderschat niet deze verschepingskosten niet. Je auto dient vervoerd te worden op een schip die de wagen kan dragen; bijvoorbeeld middels Roll on – Roll off, of gewoon met een container. Het nadeel aan Roll on – Rol off is dat het niet mogelijk is vanuit elke haven. Hier dien je dus wel rekening mee te houden.

Als je niet veel verstand hebt van al deze zaken, is het vaak een goed idee om het hele proces uit handen te geven aan een specialist. Een autoriteit op dit gebied is autobedrijf DAS import. Zij hebben al veel (bekende) mensen geholpen hun droomauto uit het buitenland te importeren.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen